Classic Rocks – un curcubeu muzical în Iulius Park Cluj-Napoca

                                                   1 iulie 2021

Dacă ne-a fost dor de un concert adevărat, de muzică pe care o știm, o putem fredona, interpretată de o orchestră clasică profesionistă și live, în aer liber? Daaaaa! De-aceea ne-am și aflat în număr atât de mare (aproape o mie de oameni) pe platoul parcului Iulius Mall Cluj-Napoca, joi, 1 iulie 2021, bucurându-ne de muzică rock, pop, muzică de film sau desen animat, interpretată de Orchestra Filarmonicii de Stat ”Transilvania”. De la ora 19.30 o ploaie care a stat și ea să asculte programul Classic Rocks, seria Classic in The Park, gândit de dirijorul invitat Remus Grama, violonist al Filarmonicii din Târgu Mureș, membru fondator al Bohemia String Quartet și absolvent al Academiei de Muzică ”Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, clasa de vioară a profesorului universitar doctor Valeriu Maior.

Norii, soarele, ploaia sau cerul până la care s-au dus sunetele cântate de acești minunați muzicieni, i-au răsplătit pe ei cu un curcubeu și cu vreme bună. Iar publicul, aflat în interiorul perimetrului marcat însă și cei de lângă, au venit în fiecare moment de pauză cu numeroase aplauze dar și cu două bis-uri, recompensând acest minunat concert. Timp de aproximativ o oră am putut asculta lucrări celebre din creația celor de la Deep Purple, ABBA, Adele, Guns N’Roses, Coldplay, Nirvana, Jimi Hendrix, Ramin Djawadi, Ed Sheeran, Bruno Mars, Michael Jackson, interpretate de orchestra de coarde a Filarmonicii Clujene, la care s-a alăturat secțiunea Rock: un set de tobe și percuție, chitară clasică, chitară bass și clape. O fuziune armonioasă și extrem de plăcută între instrumentele Rock și cele de coarde și câte o poveste amuzantă, între bucățile muzicale, spusă de dirijorul Remus Grama a făcut deliciul publicului. Pentru că cel care a gândit acest concert, a avut și un rol de prezentator al momentelor pe care le-am putut savura, ba mai mult, Remus Grama, cu o carismă demnă de toată admirația, a invitat publicul să cânte și a negociat cu spectatorii prezenți la eveniment, ce melodie ar putea relua la bis. ”Cu muzica am încercat să mă apropii și de copii, am încercat să diversificăm repertoriul, să nu cântăm doar clasic, pentru a-i face și pe ei să înțeleagă și să iubească muzica”, mi-a declarat dirijorul concertului, care este și profesor/dirijor la Liceul de Artă din Târgu Mureș. Despre activitatea de profesor și formarea repertoriului mi-a spus: ”Am găsit aranjamente și piese, rock, muzică de film sau din desene animate, care le-au plăcut enorm, așa repertoriul s-a îmbogățit. Mă interesează și partea educativă și am observat că acest gen de muzică atrage publicul de toate vârstele dar în special pe cei tineri și în felul acesta se și împrospătează publicul. Se familiarizează cu instrumentele și genul de muzică clasică.”

Energie, explozie și interpretare impecabilă. Însă nu doar atât, din punct de vedere al imaginii, artiștii componenți ai Orchestrei de Coarde a Filarmonicii clujene s-au prezentat în scena încă udă de ploaia grăbită din această zi în tricouri cu nume ale unor formații precum ACDC, Red Hot Chili Peppers sau doar tricouri negre simple iar majoritatea coafurilor au fost punk și colorate puternic. Apoi, ascultând ”Smells like Then Spirit”, Sweet Child o’Mine – sau Bohemian Rapsody, mi-am zis, daaa, sunt de-ai mei, cu totul. Observând diversitatea de vârste din orchestră am întrebat dirijorul cum sunt primite aceste piese de către muzicienii trecuți de o anume etate? ” Cu stupoare recunosc, sunt foarte entuziaști si primitori, paradoxal cunosc mai bine piesele decât cei foarte tineri. Fiindcă cei mai în vârstă au fost contemporani cu melodiile acestea și le cunosc, cei tineri, nu le-au prins, au depășit vremurile acelea. Și nu sunt reticenți, dimpotrivă, foarte receptivi și bucuroși că scapă de rutină. La ei e ceea mai mare rutina. Și nu-i dificil din punct de vedere tehnic, chiar te încarcă de energie să cânți altceva decât muzică clasică.”

Evident că aș dori să revăd acest concert sau chiar și altele de acest fel și atunci aflu de la interlocutorul meu că e posibil să revină în Cluj și stagiunea următoare, la fel cum e posibil să meargă cu aceste melodii și prin alte orașe. Și în plus: ”mai am un program, cu suflători și percuție, de data aceasta. Sună altfel și acest program e cu muzică de film, coloane sonore. Ne referim la ce apare la ce apare pe Twenty Century Fox, coloane sonore celebre ale compozitorilor precum John Williams, Hans Zimmer, Alan Menken, Howard Shore, Henry Mancini, Lalo Schifrin sau Alan Silvestri din filme precum minunatele productii Disney-Pixar: Aladdin, Beauty and the Beast, Pirates of the Carribean, sau blockbustere precum Rocky, James Bond, Pulp Fiction, Pink Panther, Mission Impossible, The Mandalorian, The Avengers, Star Wars și nu în ultimul rând The Lord of the Rings.

Un concert cu orchestră se apropie de perfecțiune muzicală, sună atât de bine încât nu am ce alte așteptări să am și atunci mă întreb despre limite, dacă există ele? ”Practic, cel mai mare aparat orchestral, poate cânta orice. Poate face orice fuziune de rock cu clasică, sunt foarte multe posibilități.”, mi se răspunde de către dirijorul Remus Grama și realizez că este răspunsul pe care am dorit să-l aud și că voi fi cu ochii mari, pentru a căuta de-acum aceste minunate concerte, complexe și inedite. Din repertoriul conducătorului de orchestră fac parte simfonii de Haydn, Beethoven, Ceaikovski, Dvořák, Shostakovici,   lucrări   de   Mozart,   Respighi,   Gershwin,   Bartók,   Grieg,   Rahmaninov, concerte   instrumentale   de   Bruch,   Mendelssohn-Bartholdy,   Glazunov,   Brahms,   Saint-Saëns, Hindemith, Pekka Jalkanen și altele. A   participat   la   cursurile   de   măiestrie   ale   dirijorului   Konrad   von   Abel   din Germania, fost asistent al maestrului Sergiu Celibidache; începând cu anul 2018 este dirijorul permanent  al  Bohemian Symphonic Orchestra, cu care are la  activ proiecte precum  spectacolul  Vița-de-Vie  “În  Corzi”  din  Festivalul  AWAKE  ediția  2018, sau Bohemian Symphony  din ediția 2019 a aceluiași  festival. De asemenea Remus Grama este dirijorul permanent al Rock Classic Chamber Orchestra din München – Germania.

Iată că la final de stagiune 2020-2021 Filarmonica din Cluj ne arată că se poate, că avem nevoie de muzică, că trăim pentru a accesa artă, pentru a ne deschide sufletele spre fuziuni neașteptate dar visate dintotdeauna de cei ce iubesc arta sunetului. Pentru cei care vor dori să participe la acest concert, iată și repertoriul din 1 iulie 2021:

 1. Palladio – Karl Jenkins
 2. Smoke on the Water – Deep Purple
 3. Best of ABBA
 4. Rolling in the Deep – Adele
 5. Sweet Child o’Mine – Guns N’Roses
 6. Viva la Vida – Coldplay
 7. Smells like Teen Spirit – Nirvana
 8. Purple Haze – Jimi Hendrix
 9. Music from “Game of Thrones”
 10. Shape of You – Ed Sheeran
 11. Thinking Out Loud – Ed Sheeran
 12. Counting Stars – One Republic
 13. Beauty and the Beast – Alan Menken
 14. Uptown Funk – Bruno Mars
 15. Bohemian Rhapsody – Freddie Mercury

BIS: Thriller – Michael Jacksonv și Nirvana

Și pentru că, personal, am crescut cu muzică clasică pusă la maxim pe casete de bunicul meu, dar și rockul anilor ’70 și ’80, pus pe casete de tatăl meu dar și ce ascultam eu din anii ’90 încoace, adică rock-metal dar nu în ultimul rând pop sau rock alternativ, pus de mine pe casete, apoi pe CD, DVD, mp3 sau youtube, un asemenea eveniment ce îmbină aceste diverse posibilități muzicale a însemnat pur și simplu extaz. Pentru mine concertul a fost perfecțiune, emoție, bucurie, ritm, muzică adevărată, admirație, curcubeu, explozie de ritm și melodicitate, vibrație, tinerețe, fericire, mulțumesc fiecărui artist-interpret în parte pentru bucuria serii de 1 iulie 2021! Aplauze pentru dumneavoastră și așteptăm cât de curând un ”BIS”.

Adina Ungur

Publicitate

Despre adinaungur

o parte din creații puteți găsi și aici: http://adinaungur.simplesite.com

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Statistici blog

 • 178 hits

Buzunarul cu pâine de Matei Visniec, regia Varga Ibolya, cu: Dana Bonțidean și Adina Ungur la Teatrul de Păpuși ”Puck”

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 3 abonați.
Concursuri creative

Noi le găsim, Tu participi!

cluj pr

PR facut asa cum trebuie

Cititor SF

...unde cititorii dau cu parerea si alte obiecte contondente...

Ligia Rizea

gânduri care vin și pleacă :)

Dorina Danila

Doar un blog

Blogul de SeFe

Scifi și fantasy, la zi!

despre teatru...

... blog fără aere teatrale ...

Magazin de Poezie

The greatest WordPress.com site in all the land!

vatraoficial.wordpress.com/

,,Cultura e finalitatea tuturor societăților" (Eugen Lovinescu)

Gogea's Blog

"Nu văd România de astăzi ca pe o moştenire de la părinţii noştri, ci ca pe o ţară pe care am luat-o cu împrumut de la copiii noştri." (Regele Mihai I de România)

FanSF

Noutăți din domeniile SF&F&H

blogul de psihologie

psihologie, psihoterapie si well-being...citeste, foloseste, da mai departe

Marius Ianuș

„Un poet important şi major, reprezentativ pentru criza de identitate spirituală a unei epoci.” Paul Cernat

Opinie de Carei

Portalul tuturor careienilor. Ştiri, opinii, interviuri şi anchete din oraşul tău!

Ideile ștefaniei

Eu sunt dintre acei cu ochi halucinaţi şi mistuiţi lăuntric, cu sufletul mărit căci am văzut idei.

%d blogeri au apreciat: